Munich Re: Perspectiva pieței asigurărilor pentru 2017/2018

2 Octombrie 2017

GLOBAL INSIGHTS

Munich Re: Perspectiva pieței asigurărilor pentru 2017/2018

De Jennifer C. Rankin

Mediul economic global continuă să fie un factor-cheie pentru piețele de asigurări, potrivit unui document recent transmis de  Munich Re. Se estimează că primele globale de asigurare vor crește la fel de puternic ca economia globală în următorii doi ani, prognozând o rată medie de 4,5 la sută (2,9 la sută în termeni reali, adică ajustată la inflație). Volumul mondial de prime este probabil să se extindă de la aproape 4,18 trilioane de dolari în 2016 la peste 4,56 trilioane de dolari în 2018. Redresarea economică într-o serie de piețe emergente de mari dimensiuni ar trebui să fie un motor major de creștere pentru industria asigurărilor, în special pentru afacerile globale legate de proprietăți. Munich Re se așteaptă ca cererea de asigurări de viață pe piețele emergente să rămână la un nivel ridicat, dar creșterea în țările industrializate să fie destul de moderată.  PIB-ul global va crește probabil într-o oarecare măsură în următorii doi ani, potrivit lui Munich Re, care prognozează o creștere reală de 2,9% în 2017 și 3,1% în 2018. Principalele motoare ale acestei tendințe sunt creșterea puternică în SUA, recesiunile din Brazilia și Rusia și redresarea în țările exportatoare de mărfuri din cauza creșterii prețurilor și a unei ușoare creșteri a comerțului mondial. Pentru statele din zona euro și Japonia, München Re prevede continuarea creșterii, însă consideră că Marea Britanie va începe să simtă primul impact dupa Brexit.

Momentul de creștere se va tempera în China. Perspectiva rămâne supusă unor riscuri economice ridicate, în special datorită incertitudinilor politice. În plus, în 2016, multe piețe au înregistrat o scădere semnificativă, în special în vânzările de produse de tip unit-linked și a produselor cu primă unică, în Japonia, Germania și Italia, de exemplu. Pentru anii 2017 și 2018, Munich Re estimează că țările industrializate vor avea o creștere de aproximativ 3% în medie (1,5% în termeni reali), care probabil va continua să scadă. În majoritatea piețelor emergente, în schimb, Munich Re prevede o dezvoltare a primelor de asigurare relativ stabilă la un nivel înalt. Se așteaptă o creștere a primelor pentru Europa Centrală și de Est în perioada 2017 și 2018 la 6,5% (cinci la sută în termeni reali); aproape 8,5% (6,5% în termeni reali) în America Latină și opt la sută (aproximativ 6,5% în termeni reali) în regiunea MENA (Orientul Mijlociu și Africa de Nord). Prognoza pentru țările din Africa Subsahariană este de aproape patru procente (o creștere de două procente în termeni reali), care este în mod substanțial sub celelalte regiuni, în special datorită faptului că creșterea primelor pentru Africa de Sud este posibil să fie scăzută. Piețele emergente din Asia sunt o altă excepție, deoarece sunt influențate de creșterea primelor  din China. Munich Re anticipează că această creștere de primă va scădea cu mai mult de 50% în 2017, comparativ cu aproape 16% (14% în termeni reali) anul trecut. Unul dintre motive este faptul că produsele de economii pe termen scurt din asigurările de viață suferă de dinamismul economic scăzut și de rezultatele investițiilor mai mici. În plus, măsurile de reglementare recente au atenuat vânzarea agresivă a acestor produse, întrucât companiile le-au conceput în primul rând în scopul gestionării activelor și nu au oferit practic nicio acoperire de asigurare. Cu toate acestea, la nivel global, regiunea va continua să înregistreze cea mai mare creștere a volumului primelor de asigurare de viață, cu o rată medie de 13% (aproape 11,5% în termeni reali) pentru anii 2017 și 2018. Pentru mai multe informații și pentru o perspectivă pe termen lung  vizitați www.munichre.com

Sursa: LOMA - Resource Magazine, august 2017

Conferința Internațională „Formarea Profesională Financiară azi și mâine” - subiecte dezbătute

Joi, 16 noiembrie  2017, a avut loc cea de-a treia ediție a Conferinței Internaționale “Formare profesiona...vezi tot

Revista de Studii Financiare

Anunț privind suportul de curs Inițiere În Constatarea Și Dimensionarea Daunelor

Institutul de Studii Financiare (ISF) pune la dispoziția celor interesați suportul de curs Inițiere &i...vezi tot

Tact

Caravana LA DRUM ASIGURAȚI! s-a oprit la Timișoara în 9 noiembrie

Caravana LA DRUM ASIGURAȚI! s-a oprit  la Timișoara în 9 noiembrie ISF în parteneriat cu PRBAR și P...vezi tot

ISF - Accredited Training Partner of CISI

Care au fost principalele subiecte dezbatute cu prilejul Conferintei ECFS 2017

Institutul de Studii Financiare - ISF, Universitatea „Petru Maior” și Societatea Română de Cercetare...vezi tot

Ectranz

Curs de inițiere în constatarea și evaluarea daunelor

În atenția: Furnizorilor de programe educaționale în domeniul asigurărilor Referitor: Curs de inițiere ...vezi tot

IMASIG Job-uri de la cele mai populare companii din România. Peste 60.000+ oferte în România și peste hotare. Un mod confortabil, rapid și gratuit de a-ți găsi un job.
 Newsletter ISF

Abonează-te acum pentru a primi ultimele noutăți. Suntem prezenți și pe rețelele de socializare și